Blog

boeken persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap: 12 boekentips van een coach

Begin dit jaar maakte ik een top 12 van “werkboeken” die mij in de loop van mijn werkende leven hebben geïnspireerd.  Boeken over persoonlijk leiderschap en organisatieontwikkeling.  Elk boek opende ik op een willekeurige pagina.

Elke maand zet ik precies dat stukje van het boek ‘on my mind’. Ik vind opnieuw  inspiratie, en verdieping. Een her-innering aan de lessen en inzichten.

Mijn 12 boeken over persoonlijk leiderschap, organisatieontwikkeling en cultuur deel ik graag met je.

1. Seven habits of highly effective people – Stephen Covey (persoonlijk leiderschap)

“Habit 4: Think win-win”

win-win can only survive in an organization when the systems support it.

Ik was IT management trainee bij KLM en er ging een wereld voor me open over hoe organisaties werken. Mijn eerste echte kennismaking met organisatiesystemen. Ik was ambitieus en werkte hard om erbij te horen.

Meer hier

2. Getting things done – David Allen (persoonlijk leiderschap)

“maar daar moet onmiddellijk iets mee gebeuren.”

10-11 jaar later was het chaos in mijn hoofd, in mijn inbox, op mijn bureau. Met een jong gezin werkte ik regelmatig tot 1:30 uur ’s nachts achter mijn laptopje thuis …De tips in het boek van David Allen zorgde dat ik het hoofd boven water hield.

3. V is for Vulnerable – Seth Godin (persoonlijk leiderschap)

(life outside the Comfort Zone: an ABC for Grownups)

“letter D: Dance with Fear. Dance with Done. Dance with the Resistance. Dance with each other. Dance with Art”

In de begintijd van mijn nieuwe storytelling bureau kwam mijn dagelijkse inspiratie van Seth Godin. Een briljante nieuwsbrief. Simpel, per mail, vaak maar enkele, ware zinnen. O, wat wilde ik dat graag: iedere dag iets waars, simpels en essentieels met de wereld delen. Nog steeds trouwens. En dansen: dat is een medicijn voor alles!

3. Resonate – Nancy Duarte (leiderschap en presentaties)

“Rule #2: Incorporating story into presentations has an exponential effect on outcomes”

Resonate was een soort bijbel voor me toen ik me verder ging verdiepen in storytelling in business. Ik ging me naar buiten presenteren als story thinker (haha, thinker) en ging voor het eerst blogs schrijven.

4. If life is a game, these are the rules – Cherie Carter Scott (persoonlijk leiderschap)

“Rule #5:  Learning does not end”

(ik houd het overigens meest van rule #10: “your forget all this at birth!”)

Cherie en Lynn zijn twee Amerikaanse zussen, wijze dames, die in Nederland een bijzondere coaching opleiding aanbieden waarvan ik intuïtief voelde dat ik die moest doen. Het bleek een persoonlijke transformatie voor mij te zijn. Van Thinking naar Feeling. Van vertellen hoe het moet naar luisteren naar de ander. De wereld zag er anders uit daarna.

6. Het Wiel opnieuw uitvinden – Manfred van Doorn (persoonlijk leiderschap en organisatieontwikkeling)

“Terug naar het licht – toekomst oriëntatie: in deze fase leren we als leider het gefocust zijn over te brengen op anderen door een concreet doel te formuleren dat past binnen een grotere zingeving”

Bij de Plannensmederij in Haarlem bij Manfred was er inspiratie, veel inspiratie!! Ik deed er een opleiding en maakte kennis met het prachtige Double Healix model: gebaseerd op o.a. de Reis van de Held van Joseph Campbell. Het wiel opnieuw uitvinden, ja! Met filmfragmenten werken, wow. Lichten uit – geraakt worden. De ultieme betekenisgeving.

7. Valueframing – Floor de Ruiter (leiderschap en organisatieontwikkeling)

“Groen – gevoelens en gemeenschapszin: het leven is er om ieder moment te ervaren. We kunnen allemaal leren begrijpen wie we zijn en hoe wonderbaarlijk het is om mens te zijn, als we maar accepteren dat iedereen gelijk en even belangrijk is (Spiral Dynamics)”

Dit boek kwam op mijn pad omdat ik me verder verdiepte in Spiral Dynamics, een model dat waarden en drijfveren van mensen in kaart brengt. Mijn fascinatie voor menselijk gedrag en communicatie kwam steeds meer aan de oppervlakte. Quote die me het meest bijblijft uit het boek: “we are doomed to listen first”.

8. Appreciative Inquiry – Barrett, Fry, Wittockx (leiderschap en cultuur in organisaties)

“Appreciative Inquiry staat voor waarderen en verwonderen. Het gaat op zoek naar metaforen, dromen, gedachten en wensen die kracht en vitaliteit uitstralen”

Ik zat in de fase dat ik het begrip “story-listening” aan het laden was. Voordat je een goed verhaal kunt vertellen, zul je goed naar de verhalen van de mensen in je organisatie moet luisteren. Luisteren, aandacht, het werd een terugkerend thema in mijn werk.

9. Rising Strong – Brene Brown (persoonlijk leiderschap)

“Boundaries are a function of self-respect and self-love”

Brene Brown leerde ik (en velen met mij) kennen door haar briljante TED talk ‘The Power of vulnerability’. Specifiek haar boek Rising Strong sprak me erg aan: ook hier weer de universele cirkel van het leven – het proces om op te staan na een neergang, fouten te boven komen en pijn aankijken op een manier die meer wijsheid en betekenis in je leven brengt.

10. Dit ben ik – worden wie je bent met Transactionele Analyse – Lieuwe Koopmans (persoonlijk leiderschap)

“Een paar permissies in de TA:

  • Je mag er zijn
  • Je mag belangrijk zijn
  • Je mag voelen

Etc.”

Dit boek las ik in de verwondering over ons allen, kinderen die groot worden, en ten onrechte denken dat ze geen kind meer (mogen) zijn. Over ouders, kinderen en scripts uit je jeugd. Steeds duidelijker werd voor mij dat ik met dit gegeven verder wil werken.

11. Ik (k)en mijn ikken (ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue) – Judith Budde, Karin Brugman, Berry Collewijn (persoonlijk leiderschap)

“On and on, the rain will fall, like tears from a star. On and on, the rain will say, how fragile we are, how fragile we are” – Sting (Fragile) – in het hoofdstuk over ons innerlijk kind.

Inmiddels had ik definitief voor het vak van persoonlijke en organisatiecoaching gekozen. Als coach ervaar ik de Voice Dialogue methode als heel krachtig. Is het hanteren van de tegenstellingen in onszelf niet een van de grootste uitdagingen in het leven?

12. Systemisch Coachen – Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder (coaching en organisatieontwikkeling)

“de eerste fase van het systemisch coachen gaat vaak over het bespeuren, het gewaarworden, van welke systemen in het spel zijn: in de eerste zin zit vaak al heel veel informatie verborgen.”

In 2018 maakt ik kennis met het fenomeen organisatie opstellingen . Langzamerhand raak ik ervan doordrongen hoe mooi ik de systemische manier van waarnemen ook in mijn begeleiding kan inzetten. Van een analytische ingenieur, naar (ook) een systemisch fenomenologisch waarnemende niet-weter …

Meer weten over mijn ontwikkelingsverhaal als coach? Kijk dan hier

Leave a comment