Blog

storytelling en coaching

Storytelling: Een nieuw begin voor een coach

Het is zover. Mijn Spark – storytelling en coaching – website staat uit. Zeven jaar nadat deze online ging. En er staat een hele nieuwe site voor in de plaats.

Lantaarnschijnsel

Met die eerste website, mijn uithangbord naar de wereld, begon indertijd een nieuwe fase in mijn werkende leven. Ik ging “voor mezelf werken”. Het was de start van een ongewisse reis.

Ik wist één ding. Het thema “storytelling” was leidend. Als een lantaarn met soms een heel helder, maar vaak ook een zwak schijnsel lichtte het mijn pad bij. Mijn fascinatie voor verhalen bracht me op onverwachte plekken. Ik ontmoette mensen met ieder een eigen verhaal. Ik noemde mijn onderneming Spark, vanuit het verlangen om vonken op te wekken bij andere mensen, om naar dat eigen verhaal op zoek te gaan.

Mijn storytelling en coaching

En ik ging op zoek naar het mijne. In de afgelopen zeven jaar was ik  coach, mentor, storytelling-expert, luisteraar, gesprekspartner-op-niveau, verhalenzoeker, leerling, maar ook trainer, workshopleider, samenwerker, verhalenmaker, doorverteller, speechschrijver. Last but not least was ik moeder van een tienerzoon en -dochter: de beste leerschool voor leiderschap!

De coachopleiding bij MMS die ik in 2013 deed, was een transformerende ervaring, die aan de basis ligt van waar ik vandaag sta. En ik werd als een magneet naar het Double Healix model en Movielearning getrokken. Dit vanwege het aansprekende universele menselijke ontwikkelingsverhaal en de mooie verhalen in films en documentaires. Afgelopen jaren voegde ik er nog een grote interesse aan toe.  Ik leerde namelijk “om een hoekje te kijken”, ook wel systemisch kijken genoemd, bij het Bert Hellinger instituut

Blijven leren

Onderweg leerde ik veel, over mezelf, en ook heel veel over menselijke ontwikkeling in het algemeen. Ik genoot ervan om voor groepen te staan en met ze te werken. Ik koesterde mooie gesprekken en de impact die ik, vaak indirect, had. Het was spannend om hele nieuwe dingen te doen, met nieuwe mensen, op andere manieren dan ik gewend was. Er waren momenten waarop ik twijfelde of ik op de goede weg zat en me afvroeg of en hoe ik waarde toevoegde. Soms deed ik dingen die me te weinig energie gaven of me juist te veel energie kostten.

Storytelling en coaching

Het bleek uiteindelijk tijd voor een einde en daarmee voor een nieuw begin. De reis heeft een nieuwe wending genomen. Ik heb mijn focus bijgesteld en mijn uithangbord veranderd. Nieuw en tegelijkertijd helemaal volgend op alles wat ervoor was. Met trots presenteer ik mijn website www.elsemiekmeijs.nl en de naamsverandering van mijn bureau naar Elsemiek Meijs coaching.

Ik ben coach en raadgever voor mensen, in organisaties. Dat doe ik door professionals en leiders te begeleiden die willen werken aan thema’s als samenwerking, groei & ontwikkeling, zingeving, zelfbewustzijn en -positionering, leiderschap, communicatie, gevoel van vastlopen of relaties met de omgeving.

Veel manieren van kijken

Betekenis geven vanuit verhalen en storytelling is er nog steeds. Net als een heleboel andere manieren van kijken die ik inzet. Waaronder het (h)erkennen van spanningsvelden, het uitzoomen naar het geheel vanuit de systemische blik, het gewaarworden van wat er is (ook via een opstelling), het beschouwen van patronen in de organisatie of bij de coachee, het ontwaren van de verbindingen tussen iemands familiesysteem van herkomst en diens leven en werk van vandaag en het spiegelen van iemands eigen woorden en gedrag.

Rationele én verborgen informatie

Ik coach dus deels op de “klassieke” management of life coaching manier. Die manier van coachen is oplossingsgericht en gaat vooral over het veranderen van gedrag en denkbeelden van de coachee zelf. Het is een proces dat werkt met bewuste en rationele informatie. Zodra ik daar aanleiding toe voel zal ik ook het systemisch perspectief inbrengen. Die informatie is vaak verborgen en onbewust. Voor mij doet dit recht aan het feit dat het onbewuste een grotere sturende factor is in het menselijk handelen dan wij vaak zelf doorhebben. Ik heb er zin in om de komende jaren mijn coachees en opdrachtgevers andere en nieuwe perspectieven op zichzelf en hun organisatie te bieden.

www.elsemiekmeijs.nl staat aan. En ik ook!

Comments (2)

Mooie beschrijving van je proces! Ik ben trots en dankbaar dat ik een deel van je verhaal mag zijn. Dankbaar ook voor alles wat je voor ons hebt gedaan, als bedrijf, als familie en als vrienden.

Dank voor je compliment, Manfred. De dankbaarheid is zeer wederzijds!

Leave a comment