Inspiratie

De reis van de held

De Reis van de Held & Double Healix

Het Double Healix model is een model voor persoonlijke ontwikkeling, benaderd vanuit de verhalende psychologie. Het is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse mythologie professor en auteur Joseph Campbell. Hij werd geboren in 1904 en bleek als kind al een grote interesse in literatuur en mythologie te hebben. Als jonge literatuurstudent reisde hij naar Europa en raakte ook gepassioneerd door Oosterse filosofieën. Toen hij in 1929 terug keerde van zijn reis, brak de grote depressie uit. Campbell besloot zich terug te trekken en bestudeerde gedisciplineerd vijf hele jaren lang werkelijk alle grote verhalen en literatuur die de mensheid over de hele wereld heeft verzameld: sprookjes, legenden, volksvertellingen en de grote heilige verhalen.

Oerverhaal

Hij ontdekte een patroon dat hij ‘monomythe’ noemt en dat later bekend zou worden als ‘de Reis van de Held. Dit model beschrijft de blauwdruk die door alle tijden in alle verhalen van de wereld is terug te vinden. Hij destilleerde feitelijk één groot universeel oerverhaal. Een verhaal met archetypische patronen. Het boek waarin hij dit uiteenzet, heet ‘de Held met de Duizend Gezichten’ (1949). Het wordt later wel de Bijbel van Hollywood genoemd en is verplichte kost voor filmmakers en schrijvers van over de hele wereld. Het model van Campbell is erg complex en zijn boek daardoor niet erg toegankelijk. Voor de Disney studio’s schreef Christopher Vogler in de negentiger jaren een vereenvoudiging: ‘the Writers Journey”. Hij brengt het ingewikkelde model terug tot twaalf stappen. De eerste Disney film die op deze aanpak wordt gebaseerd is “the Lion King”. Er zouden er nog vele volgen. Ook vele andere filmmakers, waaronder George Lucas met Star Wars, zijn schatplichtig aan Campbell.

Transformatie

De Reis van de Held komt er in het (heel) kort hier op neer; de hoofdpersoon geeft, vanuit de status quo, gehoor aan een oproep tot avontuur en belandt in een allesbeslissende crisis, waar hij of zij uiteindelijk getransformeerd uitkomt. Hij ondergaat onderweg weerstanden, maar ook ontvangt ook hulpbronnen. Het is de ontwikkeling die wij als mensen steeds weer doormaken op onze levensweg of spirituele zoektocht.

“We hoeven het avontuur niet alleen te ondernemen, want de helden van alle tijden zijn ons voorgegaan; het labyrint is ons dóór en dóór bekend; we hoeven slechts de draad van de routen van de held te volgen. En waar we hadden verwacht een gruwel aan te treffen zullen we een god vinden; waar we hadden verwacht er één te doden, zullen we onszelf verslaan.”
Joseph Campbell

Double Healix

Manfred van Doorn van Double Healix heeft het twaalf staps model van Vogler als basis genomen voor een model dat zich gaandeweg tot ‘het Double Healix model voor menselijke ontwikkeling en leiderschap’ heeft gevormd. Dit cyclische model gaat verder dan de mythische laag van Campbell. In Double Healix wordt onder andere gewerkt met meerdere niveaus van ontwikkeling en het geeft veel aandacht aan polariteiten en schijnbare tegenstellingen: als twee kanten van dezelfde medaille.

Gedeeld verhaal

Ik ben gecertificeerd om als coach en beeldtrainer (met filmfragmenten ter illustratie) met het Double Healix model te werken. Dat doe ik op diverse manieren. Als coach plaats ik samen met mijn coachee diens levensverhaal en uitdagingen in deze mythologische, oerverhaalstructuur. Zo kan de coachee zijn persoonlijke individuele problemen verbinden met de uitdagingen van de gehele mensheid. Dan wordt een eenzame worsteling een gedeeld verhaal, een verhaal over een levensweg die we allemaal te gaan hebben. De keuze óf we hem ook daadwerkelijk aangaan, is echter aan ieder individu op zich.

Teams en leiderschap

Ik gebruik het Double Healix model ook om teams in ontwikkelingsperspectief te bekijken, voor inzicht in twaalf verschillende teamrollen en de bijbehorende polariteiten en teamleiderskills. Op de hogere niveaus van ontwikkeling gaat het in toenemende mate over de verzoening van tegenstellingen. Het model is daarmee goed toepasbaar voor het hanteren en reflecteren op complexe leiderschapsuitdagingen.

Film

Werken met filmbeelden past goed bij het verhalende perspectief. Film heeft impact. Kijken naar rolmodellen, mentoren, mensen die met lastige dilemma’s omgaan, helden en heldinnen, maakt het makkelijker om te praten over gedrag van jezelf en anderen. Daarnaast is kijken naar film inspirerend, brengt het lichtheid en leidt het tot bewustwording op een dieper niveau.

Meer weten? Kijk op www.doublehealix.com of lees het boek ‘Het Wiel Opnieuw Uitvinden’ van Manfred van Doorn

 

 

 

 

Leave a comment